Psyche

10 mythes over eetstoornissen ontmaskerd

Er zijn verschillende mythes over eetstoornissen, die heel hardnekkig zijn. Deze mythes leiden vaak tot onbegrip en leiden tot opmerkingen zoals: ‘Je kunt dat kleine stukje brood toch wel eten?’ of ‘Met jou is toch niets aan de hand? Je ziet er normaal uit’. Ik denk dat er meer begrip kan komen over eetstoornissen als er openheid is. En die openheid moet van beide kanten komen: van degene die aan de eetstoornis lijdt, en van de mensen om hem of haar heen. Ik heb 10 mythes op een rij gezet en kort uitgelegd waarom de betreffende gedachte niet klopt.

1. Een eetstoornis is een keuze

Aan de lijn gaan doen, of een dieet volgen, is een keuze. Deze keuze kan echter ontsporen en omslaan in een eetstoornis. Een eetstoornis is een psychische ziekte, geen keuze. Het overkomt je.

2. Een eetstoornis draait om eten

Het (niet) eten is een symptoom. Het gaat om het hebben van controle en onderdrukken van emoties.

3. Een eetstoornis is een manier om aandacht te krijgen.

Nogmaals, een eetstoornis is een psychische ziekte. Deze ziekte roept aandacht op, maar het is nooit zo dat iemand een eetstoornis ontwikkelt vanwege een gebrek aan aandacht.

4. Iemand met een eetstoornis is egoïstisch

Een eetstoornis neemt je leven over. Je kunt niet anders dan daarmee bezig zijn. Dat is niet omdat je niet aan anderen wilt denken of omdat je niet sociaal wilt zijn. Je wereld draait om de eetstoornis en, vooral, om onderliggende pijn, een gebrek aan zelfvertrouwen en aan zelfwaardering.

5. Een eetstoornis is gewoon een fase waar iemand doorheen moet.

Het is geen fase, het is een psychische ziekte met het hoogste sterftecijfer van alle psychische ziekten.

6. Als je een normaal BMI hebt, kun je geen eetstoornis hebben.

Het grootste gedeelte van de mensen met een eetstoornis valt in deze categorie. Dat zegt niet dat ze geen eetstoornis hebben. Je hoeft niet graatmager te zijn om van een eetstoornis te kunnen spreken.

7. Als je bloeduitslagen er normaal uitzien, is er niets aan de hand.

De uitslag van een bloedonderzoek vertelt heel weinig over hoe iemand eraan toe is. Het kan heel slecht gaan, maar toch kunnen de uitslagen normaal zijn. Het lichaam is heel goed om zich aan te passen aan de omstandigheden. Laat je dus niet voor de gek houden door normale waarden.

8. Als je een eetstoornis hebt, ben je blank, een meisje en puber.

Eetstoornissen discrimineren niet. Niet in ras, niet in leeftijd en niet in geslacht. Er zijn kinderen van 8 jaar met een eetstoornis en volwassenen van 51 jaar die een eetstoornis hebben. En eetstoornissen kunnen voorkomen bij alle rassen en zowel bij jongens/mannen als meisjes/vrouwen.

9.  Als je een eetstoornis hebt, zie je er ziek uit.

Je lichamelijke conditie kan in gevaar zijn en toch kun je er ‘normaal’ uitzien. Je kunt aan de buitenkant niet zien wat er zich vanbinnen bij iemand afspeelt. Denk aan osteopenie, problemen met het gebit, bloedarmoede, onvruchtbaarheid etc.

10. Als je menstrueert, heb je geen eetstoornis.

Dit kenmerk is uit de DSM-V gehaald. Je kunt menstrueren als je BMI laag is. Dit zegt niets over hoe ziek je bent. Je hebt nog steeds een eetstoornis. Daarbij komt dat je met dit criterium het percentage mannen, dat aan een eetstoornis leidt, uitsluit.

Ken jij nog meer mythes die we samen kunnen ontmaskeren?

2 reacties

    • mail@anorexiablog.nl

      Dag Rik, ik begrijp je reactie. Het gedrag van iemand met anorexia is zeker egoïstisch te noemen. Alles draait om hem/haar en de AN. Ik denk echter dat iemand met anorexia in wezen niet egoïstisch is, maar dat zijn/haar leven zo wordt gedicteerd door de AN, dat dit alles overneemt en dat er daardoor nauwelijks oog meer is voor anderen. Groetjes, Heleen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *