Psyche

12 dingen die je moet weten over anorexia

Veel van de signalen en symptomen van anorexia zijn bekend, zoals te weinig eten, de obsessie met het gewicht, compenseren of haaruitval. Er zijn echter ook punten die minder bekend zijn, of waarover misvattingen of vooroordelen bestaan. In deze blog deel ik twaalf van deze punten.

1. Anorexia is funest voor je spontaniteit en flexibiliteit

Een ‘anorectische geest’ is gevuld met allemaal regels. Het naleven ervan kost heel veel tijd en energie. De hele dag staat in het teken van eten, niet eten en compenseren. Er is dan geen ruimte meer over voor spontane dingen. Ik was ook totaal niet flexibel meer, want alles stond in het teken van mijn ritme en regelmaat rondom het eten en bewegen.

2. Anorexia beïnvloedt je gevoel, ook je gevoel voor humor

Anorexia zorgt ervoor dat je gevoelens afvlakken. Ze leggen daarmee vaak ook je gevoel voor humor droog, terwijl dit juist kan helpen om zaken te relativeren en luchtiger te bekijken. Ik werd een ‘dorre’ versie van mezelf en mensen om mij heen misten mijn droge grapjes. En eerlijk gezegd, miste ik het ook om onbevangen (om mezelf) te kunnen lachen.

3. Anorexia kan gepaard gaan met leugenachtig gedrag

Ik beschouw mezelf als een eerlijk persoon, en ik heb een hekel aan liegen. Toch heb ik dingen achtergehouden of soms zelfs gelogen als het aankwam op wat ik had gegeten of hoeveel ik had bewogen. Ik zweeg niet omdat ik wilde liegen, maar omdat ik me schaamde, of omdat ik het gevoel van controle wilde behouden. En daarbij voelde het ook alsof de eetstoornis echt iets van mij was, en van niemand anders. Dat was feitelijk ook zo, maar dat was niet iets om content mee te zijn, realiseer ik me nu. Zaken achterhouden is een manier om de anorexia in stand te houden.

4. Als je anorexia hebt, kun je zweetaanvallen krijgen

Dat mensen met anorexia het vaak koud hebben, is bekend. Minder bekend is het hebben van zweetaanvallen. Toen ik in de kliniek zat, liepen mijn groepsgenoten met een kruik rond. Ik kleedde me het liefst zo luchtig mogelijk en zette, zelfs in de winter, het raam in mijn kamer open, omdat ik het zo warm had en aan het zweten was. Mijn lichaam was helemaal ontregeld en moest wennen aan de hoeveelheid voeding die ik tot me nam.

5. Anorexia zorgt dat je sneller overprikkeld raakt

Ik merkte dat ik, naarmate de anorexia meer terrein won, minder prikkels kon verdragen. Voor mezelf verklaar ik dit doordat ik al gevoelig was en steeds meer ondervoed raakte waardoor mijn hersens prikkels minder goed konden verwerken. Daarbij was mijn geest gevuld met alle regels die de anorexia me oplegde (zie punt 1).

6. Zelfs met ondergewicht, kun je (weer) gaan menstrueren

Toen ik in de kliniek zat en mijn gewicht toenam, werd ik weer ongesteld, zelfs met ondergewicht. Ik was hier heel verbolgen en verbaasd over, want ik dacht dat dit betekende dat ik (in mijn ogen) te veel vet had. Niets was minder waar, mijn lichaam kreeg weer de voeding die het nodig had en ging daardoor weer beter functioneren. Het omgekeerde kan ook gebeuren: je hebt een gezond gewicht, maar menstrueert niet, omdat je je lichaam niet voldoende voedt.

7. Anorexia gaat over zoveel meer dan een dun lichaam

Op het eerste gezicht, lijkt anorexia te gaan op het bereiken van een zo laag mogelijk BMI en zo dun mogelijk lichaam. Dat is, letterlijk en figuurlijk, de buitenkant. Vanbinnen gaat het over existentiële vragen, zoals: ‘Wie ben ik?’, ‘Wie wil ik zijn?’, ‘Hoe ga ik om met mijn emoties’ en ‘Hoe vind ik mijn plekje in de maatschappij?’. Ik wilde de controle over mijn leven terug, en vond deze in de controle over hoeveel ik at en hoeveel ik bewoog.

8. Meer eten kan pijn doen aan je maag

Ik weet nog goed dat ik, tijdens mijn opname, met buikpijn op bed lag nadat ik een maaltijd had gegeten. Het was veel meer dan de anorexia me toestond. En, hoewel de maaltijden geleidelijk werden opgebouwd, had ik zo’n pijn in mijn buik. Mijn maag was gekrompen en mijn darmen werkten ook niet meer naar behoren en hielden vocht en voeding vast. Een heel onprettig en ongemakkelijk gevoel, maar na verloop van tijd ging dit over en wende mijn lijf aan de grotere (normale) porties.

9. Als je anorexia hebt, betekent dit niet dat je niet eet

Natuurlijk zijn er mensen met anorexia die een of meerdere dagen niets eten, maar het merendeel eet wel. Alleen, veel te weinig en vaak te eenzijdig. In de kliniek at ik normale porties en tussendoortjes, maar ik had nog steeds anorexia. Ik had extra voedsel (calorieën) nodig om op een gezond BMI te komen.

10. Als je anorexia hebt, eet je ook ‘ongezonde’ dingen

Voedsel is voedsel en brandstof voor lichaam en geest. Helaas wordt voedsel vaak ingedeeld in de categorie ongezond/slecht en gezond/goed. En ja, als je anorexia hebt (en in herstel bent), eet je ook voedsel dat niet in de ‘goede’ categorie valt. Alleen wordt het dan vaak geen voedsel genoemd, maar een uitdaging. Daarnaast zijn er ook mensen met anorexia die eetbuien hebben, en allerlei soorten voedsel eten en daarna braken.

11. Anorexia kan een gevoel van trots geven

Het is een vreemd fenomeen hoe ik blij kon zijn met een dalend getal op de weegschaal, met een zichtbaar wordende botstructuur. Dit gaf me het gevoel dat ik iets kón, dat ik iets bereikt had. Tegelijkertijd kon ik steeds minder, omdat mijn lichaam zo moe was en pijn deed. Anorexia kan een gevoel van trots geven. Een vals gevoel van trots, want ik werd steeds minder mens en dreef steeds verder weg van mijn ware ik.

12. Anorexia eet je spieren op, ook je hartspier

Anorexia zorgt ervoor dat je lichaam aftakelt. Het gebrek aan voeding en het compenseren leiden ertoe dat je spieren afbreken. Het hart is ook een spier. Daarom is anorexia zo gevaarlijk en is de kans groter dat je een hartaanval krijgt.

Wat moeten mensen nog meer weten over anorexia? Laat een reactie achter of mail me!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *