Psyche

6 manieren om aardig te zijn tegen jezelf

Ik vind het vanzelfsprekend om aardig te zijn tegen anderen. Om een complimentje te geven aan een kennis, die een mooie jurk draagt. Om een kaartje te sturen naar een nichtje omdat ze niet lekker in haar vel zit, of om een knuffel te geven aan een vriendin omdat ik haar zo lief vind. Maar, zo vanzelfsprekend als ik aardig zijn naar anderen toe vind, zo moeilijk vind ik het om aardig te zijn tegen mezelf. Ik ben er heel goed in om mezelf op mijn kop te geven of om mezelf negatief toe te spreken. Iets waar de anorexiastem ook nog eens een keer erg goed in is. Ik heb dus een dubbele criticus in mijn hoofd.

Negatief zelfbeeld

Als een vriendin een nare dag op haar werk heeft gehad, ben ik er om naar haar te luisteren. Ik leef me in, ik leef mee en ik probeer dingen te zeggen waardoor ze zich beter voelt. Als ik zelf een vervelende dag heb gehad, spreekt mijn innerlijke criticus luid tegen me: ‘Je had ook…’, ‘De volgende keer moet je…’ of ‘Je verdient het ook niet om…’. Dit komt voort uit mijn negatieve zelfbeeld. Ik was als jong meisje al onzeker, maar toen ik als puber zijnde gepest werd, werd mijn onzekerheid gevoed met opmerkingen waaruit ik op kon maken dat ik niet leuk, niet mooi, niet aardig en ongewenst was. Ik denk dat dit negatieve zelfbeeld ook aan de basis ligt van mijn anorexia. Inmiddels ben ik jaren verder en heb ik geleerd om aardiger tegen mezelf te zijn. Dit gaat niet elke dag even goed, maar ik weet nu wat ik kan doen om op een positievere manier met mezelf om te gaan. Dit wil ik graag met je delen.

1. Waardeer jezelf

Het is toch vreemd dat je een ander zo gemakkelijk complimenten geeft en hoe je ‘vergeet’ om jezelf te waarderen. Tegen een ander zeg je gemakkelijk: ‘Wauw, dat heb je goed gedaan!’ of ‘Wat knap dat je deze stap hebt gezet.’ Tegen jezelf zeg je dit niet zo snel. Waarom eigenlijk niet? Misschien ben je bang dat het lijkt alsof je kapsones hebt of dat je jezelf boven een ander plaatst. Als je jezelf complimenteert, word je je bewust van wat je kunt of goed doet. Hier kun je vervolgens op verder bouwen. Bovendien: je voelt je ook nog eens fijner als je jezelf positief toespreekt.

2. Luister naar je innerlijke criticus

Je innerlijke criticus of anorexiastem is die vervelende stem die je zegt dat je niet goed genoeg bent, niets waard bent en vooral minder moet eten. Normaal gesproken zou je zeggen: negeer deze stem. Maar, deze stem is er niet voor niets. Ze wil je beschermen tegen pijnlijke en/of onverwerkte gevoelens en gebeurtenissen. Als je hoort: ‘je bent niet goed genoeg’, zegt de anorexiastem eigenlijk: ‘Ik voel me zo onzeker.’ Als je hoort dat je minder moet eten, zegt de anorexiastem eigenlijk dat ze het gevoel heeft dat ze de controle over haar leven kwijt is. Als ze zegt dat je niets waard bent, wil ze je laten weten hoe ze aan zichzelf twijfelt. Probeer te luisteren naar de boodschap achter de boodschap om te achterhalen wat er werkelijk vanbinnen speelt, zodat je hieraan kunt werken.

3. Zorg voor jezelf

Aardig zijn tegen jezelf betekent ook dat je voor jezelf zorgt. Dit gaat niet alleen over eten, maar ook over voldoende slaap, jezelf toestaan om een lange, warme douche te nemen, om voldoende pauzes te nemen op het werk of op school. Zo voorkom je dat je lijf en geest overbelast raken. Probeer voor jezelf te zorgen zoals je voor een geliefde of vriend(in) zou zorgen. Geef jezelf toestemming om aardig tegen jezelf te zijn. Als dit nog een stap te ver is, kan het helpen om aan een ander toestemming te vragen of je iets mag doen. Dan kun je de anorexiastem als het ware omzeilen, omdat je permissie van een ander krijgt.

4. Erken je gevoelens

Je gevoelens erkennen betekent niets anders dan jezelf toestaan om te voelen wat je voelt. Om te uiten wat je voelt. Ik vind het altijd prettig om te kunnen praten over hoe ik me voel, zodat ik het los kan laten en er ruimte ontstaat voor nieuwe ervaringen. Wat ik lastig vond toen de anorexia op haar hevigst was, was dat ik nauwelijks meer voelde en ik dus ook niet wist hoe ik me voelde, laat staan dat ik het kon benoemen. Inmiddels weet ik weer hoe ik me voel en kan ik hier over praten in plaats van deze gevoelens te ‘uiten’ door mee te gaan in wat de anorexia me zegt.

5. Plan tijd voor jezelf in

Je plant afspraken met anderen in je agenda. Waarom geen afspraken met jezelf? Zet de computer uit, zet je gsm op stil en focus je op jezelf. Wat wil je graag doen? Even niets en op de bank hangen, foto’s maken, zingen, een artikel schrijven, een mandala inkleuren of … er is genoeg te doen. Gun jezelf de tijd om tot rust te komen en om je beter te voelen.

6. Maak gebruik van affirmaties

Spreek jezelf toe met positieve, stimulerende uitspraken. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben goed genoeg’ of ‘Ik ben het waard om geliefd te worden’. Herhaal deze uitspraken dagelijks. Het kan je helpen om negatieve gedachten te vervangen door positieve gedachten. Je gedachten hebben een directe uitwerking op je gevoel, dus des te positiever je denkt, des te beter je je voelt.  

Wat doe jij om aardig te zijn voor jezelf?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *