Psyche

7 tips om je herstel een zetje in de juiste richting te geven

Ik wil je in deze blog een aantal tips geven die je herstel een positieve stimulans kunnen geven. Het zijn tips en gedachten die mij nog steeds helpen. Hopelijk geven ze jou ook net dat zetje in de juiste richting!

1. Herstellen gaat met vallen en opstaan

Herstellen is geen lineair proces: het is geen rechte lijn naar boven. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Sommige dagen zet je een stapje vooruit en een andere dag zet je een stapje terug omdat de eetstoornis je daartoe dwingt. Accepteer dat je niet ineens kunt herstellen. De anorexia maakt waarschijnlijk al langere tijd deel uit van je leven en het zal dus ook tijd vergen om te herstellen.

2. Zoek afleiding

Als het aan je eetstoornis ligt, ben je 24/7 met haar bezig. Zoek een vorm van afleiding die niets met de anorexia te maken heeft. Knip leuke plaatjes uit tijdschriften, kijk een serie of film op Netflix, klets met een vriendin, ga tekenen, blader door een tijdschrift. Doe iets wat je prettig vindt. Dit geeft je de ruimte om je – als is het maar heel even –  goed te voelen.

3. Benoem wat er wel is

De anorexia ontneemt je heel veel aan vreugde en activiteiten. Maar, wat is er nog wel? Denk aan het contact met je vader of moeder, de gedichten die je schrijft of de opkomende narcissen buiten waar je van geniet. Door te benoemen wat er wel is, word je wereld een klein stukje groter en voel je je beter.

4. Je bent niet je eetstoornis

Realiseer je dat je eetstoornis een deel van jou is. Je bént niet je eetstoornis. Ik weet nog goed dat ik zo diep in mijn eetstoornis zat, dat ik het gevoel had dat ik voor 90% uit eetstoornis bestond en voor 10% uit mezelf. Ik vond dat een heel confronterende gedachte en een heel zware tijd. Ik weet hoezeer een eetstoornis je in haar greep kan hebben, maar ik weet ook dat jij er nog steeds bent, onder al die lagen eetstoornis. In die zin lijkt de eetstoornis op een stapel dekens die jou bedekt. Maar daaronder, diep weggestopt, zit jij.

5. Luister naar je lichaam

Het is heel lastig om naar de signalen van je lichaam te luisteren als de anorexia in je hoofd tekeer gaat. Ondanks deze luide stem, geeft je lichaam nog steeds signalen af. Je lijf laat weten dat ze honger heeft, moe is, aandacht wil. Luister hiernaar en reageer op deze signalen. Ze laat je accurater dan welke weegschaal of spiegel dan ook weten wat je nodig hebt.

6. Zoek steun

Anorexia en een eenzaam gevoel gaan vaak hand in hand. Daarom is het zo belangrijk om steun te vragen. Je hoeft niet altijd te praten. Soms is het al genoeg als iemand, om wie je geeft, in de ruimte is. Dan ben je even niet alleen met de anorexia. En je hoeft ook niet altijd over de eetstoornis te praten. Het kan gaan over hobby’s, het weer, een huishoudelijk karweitje, een artikel of wat dan ook.

7. Zeg wat je nodig hebt

Een ander kan jou pas echt ondersteunen of helpen als jij zegt waar je behoefte aan hebt. Dit is niet altijd gemakkelijk, omdat je gevoel afgevlakt kan zijn. Maar, vaak weet je wel of je bijvoorbeeld contact wilt in de vorm van praten, een hand op de jouwe of een knuffel. Een ander kan niet raden wat jij nodig hebt, geef het daarom aan. Het voelt misschien wat ongemakkelijk in het begin, maar als je krijgt waar je om vraagt, voel je je een stuk beter.

Welke tips heb jij (gekregen) om je eetstoornis herstel te bevorderen? Ik hoor ze graag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *