Psyche

Dag sondevoeding, dag Nutri’s

Gisteren heb ik afscheid genomen van de sondevoeding en Nutridrinks die ik nog had staan. Ze waren over de datum, al een tijdje. Het lukte me maar steeds niet om er afstand van te doen. Alsof ik het nodig had om aan een ellendige periode herinnerd te worden. Alsof ik moest bewijzen dat ik ‘echt’ ziek was geweest. Of misschien nog wel ben.

Alles door de gootsteen

Ik heb mijn man gevraagd om me te helpen bij het leeggooien van de verpakkingen. Dat deed hij maar al te graag. Hij knipte de sondevoeding verpakkingen open en kiepte ze leeg. Een vreemde geur steeg op uit het gootsteenputje. Toen was het de beurt aan de Nutri’s. Bananensmaak. Ik vond ze toen best lekker smaken, maar mijn man werd niet goed van de kunstmatige lucht. Ik haalde de doppen en het lipje eraf, mijn man goot de inhoud in de gootsteen. Weg sondevoeding, weg Nutri’s.

Glorieus moment

Ik voelde hoe mijn stemming daalde tijdens deze handelingen. Mijn man omschreef het als een glorieus moment omdat we een stukje ziekte wegspoelden. Zijn opluchting was bijna tastbaar. Bij mij liet de anorexiastem van zich horen. Ik voelde me een faal-anorect omdat ik geen sonde, sondevoeding en Nutri’s meer nodig heb. Dat moet dan wel betekenen dat ik nu dik ben. Mijn man sprak dit tegen. ‘Je bent er nog lang niet, je bent nog dun en in je hoofd zit het niet goed.’ Hij heeft gelijk.

Geen gelopen race

Soms denk ik dat ik bijna hersteld ben. Dat het een gelopen race is. Dat ik de anorexia heb overwonnen en verslagen en dat ik deze triomf kan vieren. Door het weggooien van de sondevoeding en Nutri’s, door dit soort (confronterende) momenten, realiseer ik me weer dat ik er nog niet ben. Dat de strijd een dagelijkse strijd is, soms een strijd met de uren of zelfs minuten. Ik ben nog aan het herstellen en dat kost tijd en strijd.

Ziek

Ik weet dat het goed is. Ik heb de bijvoedingen niet meer nodig. Ik kan zelf eten. Het gebruik van bijvoeding zegt ook niets over hoe ziek je bent. In je geest kan de anorexia heel sterk aanwezig zijn, ook al ziet je lijf er normaal uit. En, als ik terugkijk op de periode met sondevoeding, kan ik zeggen dat dit een donkere en eenzame periode was. Het is niet iets om naar te verlangen en het is zeker geen ‘bewijs’ om te laten zien dat je ziek bent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *