Psyche

‘Ik wil wel beter worden, maar niet aankomen’

Komt bovenstaande zin je bekend voor? Mij wel. Ik heb mezelf er lang van geprobeerd te overtuigen dat ik beter kon worden zonder aan te komen. De anorexiastem in mijn hoofd ‘hielp’ me hier ook bij. Ze beloofde me dat ik me beter zou gaan voelen als ik steeds minder zou wegen. Maar, ook al woog ik steeds minder, ik voelde me geen haar beter. Eerder slechter, al kon ik nog blijven zeggen dat het met mij prima ging. Dat hield de anorexia me immers voor.

Denkfout

Als je denkt dat je beter kunt worden zonder aan te komen, ga ik je uit de droom helpen: het is onmogelijk om beter te worden zonder aan te komen. Dat is een denkfout die de anorexia maar wat graag voor je maakt. Maar weet je, ze heeft het helemaal mis. Er móet iets veranderen. Met je huidige eetgewoonten, bewegingspatroon, gebruik van laxantia of diuretica zul je nooit bereiken dat je je zowel lichamelijk als geestelijk beter gaat voelen. En dat is wel wat je wilt, toch?

Herstellen in gewicht

In de kliniek leerde ik dat ik niet moest aankomen, maar moest herstellen in gewicht. Ik had alleen maar het idee dat ik dik moest worden. Het ging echter om het bereiken van een gezond gewicht. Ik begreep aanvankelijk niet dat ik vooral moest eten. Ik dacht namelijk dat ik eerst moest werken aan datgene wat de anorexia in stand hield. Hier ben ik op terug gekomen, omdat ik merkte dat ik niet eens (langere) gesprekken kon volgen en me niet kon concentreren op een boek, laat staan op een intensieve therapie waarbij ik met mezelf aan de slag moest.

Anorexia als beschermer

Als je ondergewicht hebt, waan je jezelf in een veilige wereld die heel overzichtelijk is door alle regels waaraan je van de anorexia moet voldoen. Er is geen tijd en ruimte voor iets anders. Het is de anorexia en jij. Jullie zijn bondgenoten op een (zware!) tocht. De anorexia beschermt je. Ze onderdrukt zowel je nare en negatieve als positieve gevoelens en zorgt dat het leven ‘behapbaar’ is. Dat je negatieve gevoelens worden onderdrukt klinkt heel fijn, want je hebt er dan geen last van, maar het zorgt er ook voor dat je niet kunt werken aan het omgaan met deze gevoelens en de bijbehorende ervaringen en herinneringen. Door je lichaam en geest te voeden, ontstaat er ruimte, energie en het vermogen om werkelijk aan jezelf te werken. Aan de problemen die de anorexia nu verhult en tijdelijk draagbaarder maakt.

Voordelen voor lichaam en geest

Je lichaam staat in de overleefstand. Ze probeert ervoor te zorgen dat je lijf blijft functioneren ondanks dat ze nauwelijks wordt gevoed. Je lijf doet haar best voor jou. Je zult merken, dat als je jezelf beter voedt, dat de angst en paniek, die nu opkomen als je eet, minder zullen worden. Als je lichaam gevoed is, ontstaat er minder stress en dus meer rust vanbinnen. Je zult meer energie krijgen en de dingen, die je altijd leuk vond om te doen, weer op kunnen pakken. Ook heb je je het niet eeuwig koud. Er zijn zoveel voordelen als je in gewicht hersteld. En niet alleen voor je lijf, ook voor je geest. Je kunt weer helder nadenken, je bent vrij om je eigen keuzes te maken, je kunt weer genieten, voluit lachen, je concentreren op een serie of boek, je kunt weer toekomstplannen maken en nog veel meer.

Keuzes maken

Als je beter wilt worden, zul je keuzes moeten maken en veranderingen moeten aanbrengen. Dat is heel moeilijk, en dat lukt ook vaak niet in een keer, maar het is mogelijk. Focus je op wat je wilt bereiken. Herstellen in gewicht is stap 1 in je herstelproces. Hapje voor hapje beter worden. Er is geen gemakkelijke of andere weg. Er is geen quick fix of truc om je beter te maken. Het is aan jou om de anorexiastem langzaamaan het zwijgen op te leggen omdat je ervoor kiest om je eigen weg te volgen. Je eigen pad door dit leven te plaveien en de uitdagingen onderweg aan te gaan. Je kunt het! Daar ben ik van overtuigd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *