Psyche

‘Je ziet er goed uit!’ 5 tips om met goedbedoelde opmerkingen uit je omgeving om te gaan

Je bent aan het herstellen van anorexia en iemand zegt tegen je: ‘Wat zie je er goed uit!’ Bij mij gingen dan alle raderen in mijn hoofd draaien. Wat bedoelt diegene? Zie ik er dik uit? Meent hij/zij wel wat hij/zij zegt? Ik ging direct twijfelen aan mijzelf en aan hoe ik eruit zag. Herken je dit? De volgende tips kunnen je helpen om met goedbedoelde opmerkingen om te gaan.

1. Het is goed bedoeld

De ander zegt niet dat je er goed uitziet om jou te kwetsen of om jou het gevoel te geven dat je dik bent, zoals je vanuit de anorexia stem in je hoofd kunt denken. ‘Je ziet er goed uit’ is vaak ook een opmerking om ervoor te zorgen dat de ander zich goed of beter voelt. Want, wat moet je anders zeggen als je iemand weer ziet? Het is dus een losse opmerking zonder bedoeling, eerder een beleefdheidsfrase. Ga uit van de positieve intentie van mensen. Misschien heeft diegene jou gezien toen het slechter met je ging en ziet hij/zij het verschil.

2. Verwar jouw zelfbeeld niet met het beeld dat een ander van jou heeft

Realiseer je dat anderen jou niet zien zoals jij jezelf ziet. Bij anorexia is je zelfbeeld verstoord en kun je dit beeld dus niet vertrouwen, omdat je hersenen je voor de gek houden. Het gaat niet om hoe je eruit ziet, het gaat om hoe je je voelt. De ander kan van een afstandje naar jou kijken. Jij niet. Jij leeft in een lijf dat anders voelt en er in jouw beleving anders uitziet dan in werkelijkheid.

3. Doe navraag als het kan

Als je iemand beter kent, kun je navragen wat hij/zij precies ziet. ‘Wat zie je dan aan me?’ kun je vragen. Je kunt er, afhankelijk van de relatie, ook bij zeggen dat je je nog niet zo goed voelt en dat je daardoor in verwarring bent over de opmerking. Als je iets navraagt, krijg je meer helderheid en zul je minder hoeven te piekeren over de intentie van de ander.

4. Laat het bij de ander

Trek je niets aan van wat de ander tegen je zegt. De een zegt dit, de ander dat. Adem een keertje diep en reageer laconiek, maar trek je de opmerking van de ander niet aan. Laat het bij hem of haar. Het zegt soms meer over diegene dan over jou. Misschien wist diegene niet wat hij of zij moest zeggen en zat de vorige keer, dat je met een sonde rondliep of in een rolstoel zat, nog vers in het geheugen.

En tot slot:

5. Iemand geeft je een compliment. Bedank hem of haar.

Zeg gewoon ‘dankjewel’. Ga ervan uit dat de ander meent wat hij/zij zegt en dat hij/zij het beste met jou voorheeft.

Als iemand nu tegen mij zegt dat ik er goed of beter uitzie, kan ik dit accepteren. Ik ga ervan uit dat de ander het goed bedoelt. En ja, ook ik heb mijn momenten waarop ik twijfel. Bij goede vrienden of bij mijn man doe ik navraag. Dat geeft rust in mijn hoofd.

Veel succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *