Psyche

Omgaan met ‘lastige’ opmerkingen? Maak een mindshift

Ik vond het altijd moeilijk als iemand een opmerking maakte die te maken had met anorexia, eten of gewicht. Ik gaf hier in mijn gedachten direct een negatieve draai aan. Beter gezegd: de anorexia ging hiermee aan de haal. Inmiddels weet ik dat deze opmerkingen goedbedoeld zijn, maar dat ze soms onhandig worden geformuleerd, of dat de ander geen idee heeft van de impact die zijn/haar opmerking op jou kan hebben.

Jouw rol

Je kunt anderen niet voorschrijven wat ze wel en niet tegen je mogen zeggen. Je kunt wel uitleggen wat een opmerking met je doet, en je kunt een ander vragen om rekeningen te houden me jouw gevoelens. Je bent geen slachtoffer van de opmerkingen van een ander. Het gaat erom dat je leert inzien dat anderen het goed met je voor hebben en willen dat je je prettig(er) voelt.

Mindshift

Een mindshift betekent eigenlijk dat je een ander perspectief inneemt. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het belangrijk is dat je leert om anders na te gaan denken over de opmerkingen van anderen. Dat je leert om te relativeren en het positieve in deze opmerkingen te zien.

Opmerkingen

Hierna vind je een aantal opmerkingen die mensen tegen je kunnen maken. Ik schrijf erbij wat dit mogelijk bij je oproept en hoe je anders naar deze opmerkingen kunt kijken. Hopelijk helpt dit je om een ‘mindshift’ te maken.

1. ‘Ik zie dat je bent aangekomen. Goed zeg.’

Waah! Dat is het laatste wat je wilt horen. Je hebt het hier zelf al zo moeilijk mee, en dan benoemt iemand het ook nog eens. Maar, wacht eens even, het is de bedoeling dat je aankomt, dat je herstelt in gewicht. Je wilt immers beter worden en je beter voelen.

2. ‘Ik dacht dat je niets at.’

Auw. Het is een hele strijd om te eten, en als iemand er dan ook nog eens een opmerking over maakt! Je tenen gaan krom staan en je geest draait overuren. Maar, het is juist goed dat je eet. De ander weet niet dat anorexia niet hoeft te betekenen dat je níets eet. Leg dit rustig uit, en vertel dat je aan het herstellen bent en je best doet om te eten.

3. ‘Je ziet er gezonder uit.’

Oei! Dit is een compliment, maar het voelt zo anders. Gezond staat gelijk aan dik voor jou. Maar, de ander bedoelt het goed en heeft je mogelijk gezien toen het slechter met je ging. Wees blij dat hij/zij het verschil ziet en hier positief over is.

4. ‘Ik vind het knap dat je het lijnen volhoudt.’

Aargh. Anorexia gaat niet over lijnen. Het is een stoornis. Een ernstige ziekte, die door een dergelijke opmerking wordt onderschat. Positief bekeken heeft de ander bewondering voor jouw wilskracht. Alleen zet je deze kracht niet voor, maar tegen jezelf in. Leg de ander kort uit dat het geen (uit de hand gelopen) lijnpoging is, maar een ziekte, die je liever niet dan wel vol en vast wilt houden.

5. ‘Ik zou willen dat ik zo slank was.’

Oef. Een gevaarlijk compliment dat de anorexia een boost geeft. De anorexiastem in jou denkt dat ze goed bezig is en zo door kan gaan. Maar, je weet dat je ziek bent, en dat je hier tegen vecht. Je wilt herstellen en niet ultradun zijn, want dit staat niet gelijk aan een gelukkig en vervult leven.

Wat de ander altijd mag zeggen

Een aantal opmerkingen of vragen kunnen altijd, ongeacht je situatie:

  • Hoe gaat het met je?
  • Je bent goed zoals je bent. Ik hou van je.
  • Ik vind je/heb je lief.
  • Wat heb je nodig?
  • Wil je er over praten?
  • Heb je zin om samen iets te doen?
  • Ik wil beter begrijpen wat anorexia inhoudt. Wil je hier iets over vertellen?
  • Ik gun je zoveel beter.
  • Ik zou graag iets voor je willen betekenen. Is er iets wat ik kan doen? 
  • Ik hoop dat je de juiste hulp krijgt om te herstellen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *